Δελτίο τύπου για τη λήξη του Συνεδρίου

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Πανελλήνιο Συνέδριο «Αριστοτέλης: Ο homo universalis της αρχαιότητας και ο αέναος διάλογος με τις επιστήμες», στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας στις 25 – 27 Νοεμβρίου 2016, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το Συνέδριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, ερευνητές, φοιτητές, φίλοι της εκπαίδευσης και της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Στόχος του ήταν η παρουσίαση σημαντικών πτυχών του Αριστοτέλειου έργου, το οποίο καλύπτει βασικούς κλάδους της φιλοσοφίας και επεκτείνεται σε περιοχές που σχετίζονται με πολλά θεμελιώδη πεδία της επιστήμης. Αυτό το έργο είχε μια μοναδική επίδραση στην ιστορία του ανθρώπου και συνεχίζει να είναι παρόν στην εξέλιξη της Δυτικής σκέψης.

Οι εργασίες, 4 κεντρικές ομιλίες, 2 βιωματικά εργαστήρια, 3 καινοτόμες διδακτικές παρεμβάσεις με μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 50 εισηγήσεις, αφορούσαν στους παρακάτω θεματικούς άξονες:

Α) Ο Αριστοτέλης σε σχέση με τον Φυσικό Κόσμο

 • Φυσική
 • Μαθηματικά

Β) Ο Αριστοτέλης σε σχέση με τον Άνθρωπο

 • Ηθική
 • Ψυχολογία
 • Κοινωνιολογία
 • Πολιτική και Δίκαιο
 • Φιλοσοφία
 • Ρητορική
 • Παιδαγωγική
 • Θεολογία
 • Επιστημολογία
 • Τέχνη
 • Ιατρική

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2016 στο Λύκειο του Αριστοτέλη στη Νάουσα. Η επίσκεψη περιελάμβανε ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη και στους τάφους των Λευκαδίων από τον κ. Αλέξανδρο Χατζηιωαννίδη, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, υπεύθυνο της περιοχής της Μίεζας, προβολή σχετικού βίντεο στον συνεδριακό χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη και άλλες δράσεις. Τον συντονισμό είχε η κ. Μαρία Τορορή, Δικηγόρος και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Νάουσας.

Το Συνέδριο είχε σημαντική επιτυχία χάρη στη συμβολή των ακόλουθων φορέων, οι οποίοι ήταν Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου:

Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας
Δήμος Φλώρινας
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, Παράρτημα Φλώρινας
Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας
Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας
Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης»

Με την ολοκλήρωσή του, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας για τη σημαντική υποστήριξή τους στο εγχείρημα. Επίσης, πρόσωπα, επιχειρήσεις και ομάδες που συνεισέφεραν εθελοντικά στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου και των συνοδευτικών του δράσεων.

Συγκεκριμένα:
Τους μουσικούς Πέτρο Φάκα (πιάνο), Χριστιάνα Τσουμίτα και Βασίλη Καλαϊτζίδη (τραγούδι)
Το ταξιδιωτικό γραφείο «Maleganeas Travel»
Τον εικαστικό Νίκο Ταμουτσέλη
Τον εκδοτικό οίκο «LIBRON Εκδοτική»
Τη φωτογραφική ομάδα της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και συγκεκριμένα, τον Πάνο Κεφαλά, την Αγγελική Ανδρέου, την Ειρήνη – Βαλάντου Νεδέλκου και τη Μαρία Σταθοπούλου – Καμπύλη
Τις φοιτήτριες και τους φοιτητές: Βλάχου Ολυμπία, Γονατά Ζωή, Διόδη Μαριέφη, Ευαγγελίου Καρπούλα, Καραγιώργου Άννα, Καραφασούλη Ελευθερία, Κλημεντίδου Γρηγορία, Κολάρα Μαριλένα, Κοτσίρα Κατερίνα, Κυριακίδου Ματίνα, Κυριακοπούλου Αναστασία, Κυρολάρη Άννα, Κυρπή Ανδρομάχη, Μαλεγανέα Ερμιόνη, Μαστροθεοδώρου Ελισάβετ, Μητρόπουλο Γιώργο, Νικόλα Μαρία, Πάντσιου Βασιλική, Παπαδοπούλου Μαρία, Παπανικολάου Μαρία, Πομπιέρη Αγγελική, Ράπτη Κατερίνα, Σαουλίδου Ειρήνη, Φακίρη Κοσμά.

Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...